Çikolata Hakkında

 

 

Hemen hemen herkesin evinde yer alan ve çoğumuzun ya dışarıda ya da buzdolabında saklamayı tercih ettiği çikolatanın; raf ömrü, muhafaza koşulları, neden beyazlaştığı ve en önemlisi bozulup bozulmadığının nasıl anlaşılacağını öğrenmek ister misiniz?

Çikolatanın raf ömrü ne kadardır?

Çikolatanın raf ömrü sütlü, bitter, beyaz çikolatada 1 yıl olmakla birlikte içindeki kuruyemişin çeşidine göre bir yıldan daha kısa sürede değişebilir. Bu nedenle çikolatanın üretim tarihini kontrol etmeyi sakın unutmayın!

Çikolatanın muhafazası nasıl olmalıdır?

Isı ve nem çikolatanın en büyük düşmanlarıdır. Çok sıcak ve çok soğuk koşullarda beklediği takdirde formunda bozulma medyana geldiği için ideal saklama ortamının 16-20 derece aralığında olması gerekir. Bununla birlikte nem oranının yüzde 50’nin altında olması ve asla doğrudan güneş ışığı almaması önerilir.

Çikolata buzdolabına konur mu?

Çikolatayı buzdolabına koyduğunuzda ve dışarı çıkardığınızda ani hava değişimine maruz kalacağı için bir süre sonra parlaklığını kaybedip üzerinde beyaz bir katman oluşur. Bu durum çikolatanın bozulduğu anlamına gelmez lakin hoş olmayan bir renk değişimine maruz kalır. Bu nedenle çikolatanın buzdolabında saklanması doğru değildir.

Çikolata neden beyazlaşır?

Çikolatayı elinize aldığınızda eğer beyazlaştığını görüyorsanız bunun iki nedeni olabilir;

  • 22°C’nin üzerinde saklanan çikolataların içindeki yağ eriyerek çikolatanın yüzeyine çıkar ve bu beyaz bir tabakanın oluşmasına neden olur. Bu beyaz tabaka çikolatanın tadını değiştirmez ancak yukarıda da ifade ettiğimiz gibi görünümünü matlaştırır.

  • Çikolatanın neme maruz kalması sonucu şeker çözülür ve tekrar kristalize olarak yüzeye çıkar. Bu durumda çikolatanın tadı değişir, çünkü bozulmuştur.

Çikolatanın bozulduğu nasıl anlaşılır?

Yeni alınan ya da uzun süre saklanan çikolatanın bozulduğu; tadındaki, kokusundaki ve görünümündeki değişimden anlaşılabilir. Kokusu değişmiş olan çikolatalar tüketilmemelidir ki; acımsı ve yabancı bir tat hissetmeniz de çikolatanın bozulduğunu gösterir.

Çikolata Sözlüğü

Kuvertür Çikolata

Çikolata yapımı ve pastacılık ile ilgilenenlerin yakından tanıdığı kuvertür çikolata profesyonel çikolata üreticilerinin ve pastacılık erbaplarının kullandığı gibi; evde tariflerinizde de kullanabileceğiniz yüksek kakao oranına sahip, blok çikolataya verilen addır. Eğer siz de evde çikolatalı tatlar yaratmaya meraklı iseniz ya da pasta-kek ve pastacılık özel ilgi alanınız ise Sanal mağazamızdan kuvertür çikolata temin edebilir ve gerçek çikolatayla lezzetli tarifler yaratabilirsiniz.

Kakao yağı ve kakao çekirdeği kullanılan kuvertür çikolatanın beyaz, sütlü, frambuazlı veya bitter gibi çeşitleri bulunur.

Damla Çikolata

Adını küçük su damlalarına benzerliğinden alan damla çikolata kek, pasta ve kurabiye gibi fırında yaratacağınız lezzetli tatlar için başvurabileceğiniz küçük çikolata parçalarıdır. Yüksek sıcaklıkta yanmasını engellemek için saf çikolataya oranla daha yüksek oranda yağ içeren damla çikolata farklı boyutlarda Sanal Mağazamızdan tedarik edilebilir.

Kakao Tozu

Ayıklanmış, kabuğu soyulmuş ve kavrulmuş kakao çekirdeğinin toz haline getirilmesi ile elde edilen ve kakao yağı içeren kakao tozu, tariflerinizde çikolata yerine kullanabileceğiniz alternatif bir üründür.  Snal Mağazamızda  kakao yağı oranı yüksek kakao tozu bulabilirsiniz.

Pralin

Pralin, şeker ve kakao kullanarak yapılan, lezzetini özenle seçilerek tarifine eklenen fındıktan alan, genellikle pasta sektöründe profesyoneller tarafından kullanılan bir çikolata türüdür.

Konfiseri

Pasta ve keklerin kaplanmasında kullanılan, kuvertürde olduğu gibi kalıplar halinde satılan bir pastacılık sanatı ürünüdür. Hemen donması sebebiyle genellikle pasta dekorlarında kullanılan bu ürünün kuvertürde olduğu gibi bitter, sütlü, frambuaz veya beyaz gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Parça çikolata

Kek, pasta veya kurabiye gibi mutfakta yaratacağınız çikolatalı tatlarda kakao yerine kullanabileceğiniz, küçük parçalar halinde paketlenen ve doğrudan tariflerinize ekleyebileceğiniz çikolataya verilen addır.

© 2018 by Café Sabor

CAFÉ SABOR